Felújítások 2022

 A szabadkéményes házban az egykori falitéka pótlása készült el. A nagyszoba utca felőli falának bal felén egykor volt falitékáról Kertész Mihálytól lehetett tudni, aki elmondta, hogy hullámos díszített szegélyű faliszekrény volt ott, melyet 1940 körül tüntettek el, egy földrengés okozta repedések kijavításakor (ekkor készült elmondása szerint a tégla lábazati aláfalazás is). A falban az egykori tékának ugyan már nem volt nyoma, de az kiderült a falújítás során, hogy ez a fal nem a hosszfalak és a két harántfal 40-42 cm-es – régebbi – vályogtípusából, hanem 15x30 cm-es, újabb vályogtéglákból épült. Ez igazolhatja a visszaemlékezést, a falitéka nyomát is letüntethették a fal újjáépítésekor. E fontos egykori berendezési tárgy szemléltetéséhez hasonló formájú és korú faliszekrény egyszerűsített másolatában gondolkodva a szolnoki Damjanich János Múzeum gyűjteményének tékáival Gecse Annabella segített megismerkedni, és javasolt egyet erre a célra.

A kerti árnyékszék bontásakor került elő egy keskeny deszkadarab, ráerősített vasalattal. A léc szélessége miatt (üvegezett) ablakhoz aligha tartozhatott, és a vasalattípus bútorok, így a 19. századi falitékákon szokásos fajta, a töredék, éppen egy ilyennek a darabja is lehetett. A keretdarabot a vasalattal így, már csak a biztonságba helyezésük érdekében is a tékamásolatba való beépítésre szántuk.

A másolatot Molnár Péter asztalos, műtárgyvédelmi asszisztens készítette el. Az eredetileg színes festésű téka pontos másolatának felületét színezetlenül hagytuk.

A téka falba építése is megtörtént.

Folytatódott a volt istálló épületének felújítása.

A ház mellett szükség mutatkozott egy sokoldalúan használható kiszolgáló helyiségre, a vizes funkciók miatt itt ezúttal modernebb padlóval. A tégla falazatok vakolása még 2018-ban megtörtént. Ebben az évben a falak felújítása haladt, és szintsüllyesztés után kavicsfeltöltésen beton aljzat készült, a falaktól távolságot tartva. A falak alatt néhány sornyi magasságú utólagos tégla lábazat van csak, alapozás nélkül, ez a terepbe mélyedő keleti fal esetében kb. 0,5 m, az északi fal esetében, amely az időjárásnak leginkább ki van téve, kb. 1 m magas.



A téglafelületeken a lakóházhoz hasonló módon Terranova felújító vakolatrendszer rétegrendje készült el még 2020-ban.

A felújításról készült bővebb képválogatás itt található.