Felújítások 2023

 Ebben az évben elsősorban két nagy és fontos lépést sikerült megtenni, az egyik a lakóház nyílászáróinak felújítása a Népi Építészeti Program támogatásával, a másik a melléképület, istálló felújításának, befejezése. Ezek mellett több más, régóta esedékes, fontos javítási, felújítási munkát sikerült elvégezni.

A Teleki Alapítványhoz tavaly ősszel benyújtott kivitelezési támogatási kérelem, ami a nyílászárók felújítását célozta, eredményes volt. Azt tűztük ki célul, hogy az ajtók és ablakok a szerkezeti javításokon kívül lehetőleg az eredeti színüket kapják vissza.

Kertész Mihálytól tudni lehetett, hogy a ház ajtajait a bejárati üvegezett ajtószárny kivételével a szovjet katonák elvitték bunkerépítéshez, és ezek helyett a háború után máshonnan kerültek ide ajtószárnyak. A kisszoba ajtaja nyilvánvalóan nem erre a tokra készült, a nagyszobaajtó tokján egy egyszerű deszkaajtó volt, a bejárati ajtó külső tömör szárnyára csak a tokon levő akasztószemek, pántnyomok, és a kihajtás helyén a falban levő nagy szeg utaltak, ezt azóta sem pótolták.

Ezeket a hiányzó szárnyakat a támogatási kerettől függetlenül pótolni szerettük volna.

A felújítás során a ház eredeti nyílászáróin talált első színek helyreállítása volt a cél, az újabb színek eltávolítása után. A másodlagos nyílászárók esetén a megoldás még nyitott volt.

A bejárati ajtó tisztítása során meglepetés ért minket. A tömör alsó rész táblái a keretükkel együtt, valamint az üvegezés osztása, keretelése festetlennek látszottak a későbbi réteg alatt, míg az ajtó szerkezetét adó deszkaváz eredetileg barna színű volt. A táblákat, és az üveg osztását úgy tűnt, csak később, egy felújításkor mázolták barnára, majd az egész ajtó belső oldalát szürkére. Arra a megállapításra jutottunk, hogy az ajtó eredetileg ilyen többszínű volt: csak a keretelése volt barna, az osztások keretelése és a táblák pedig csak lenolajjal kezelt nyers színűek, vagyis sárgák. 

A másik eredeti szerkezet, a nagyszoba tokja esetén ez a megfigyelés nem volt ilyen egyértelmű. 

Érdekes módon a nagyszoba eredeti, tornácra néző ablaka az ajtóktól eltérően mindig, eredetileg is zöld volt – a többi ablak esetén is talán ez lehetett a helyzet, ezek külső rétegeinek vagy az egész szerkezetek korábbi cseréje miatt a vizsgálatot már nem lehetett elvégezni.

A tisztítás után az ajtók és ablakok szerkezeti javítása, toldása, kiegészítése következett, majd a felületek meleg lenolaj beeresztést kaptak.

A felületkezelés lenolajfestékkel történt, a ma kapható korlátozott számú színből sikerült az eredetiekhez hasonlókat kikeverni.

Egy utólagos belátás, hogy a nagyszoba ajtótokon nagyobb fenntartással kellett volna kezelni az egységesnek látszó első barna színezést, a táblák fedése helyenként gyengébb volt, és könnyen lehet, hogy ez is kétféle színű volt eredetileg – ez még később is korrigálható.

A bejárati ajtó külső szárnyát, és a nagyszoba ajtaját, amelyek hiányoztak, újrakészíttettük, és az új szárnyak is a helyükre kerültek, kiválóan működnek – egyelőre felületkezelés nélkül, a színezésről később születhet döntés…

A lakóháznál esedékes volt a ház végeinél a járdák újrarakása, a keleti oldalon ugyanis nem volt elegendő a lejtés, a nyugati oldalon pedig az oromzat vízvető deszkájáról éppen a téglák közti fugába csepegett a víz. Mindkét helyen észlelhető volt a felszívódó nedvesség miatti vizesedés hatása belül, a lábazatzónában. Emiatt a lábazatok külső oldalán kaviccsal kitöltött sáv kialakítása mellett döntöttem. Ezek kb. 25 cm szélesek voltak, és mélységük a lábazat aljához igazodott. Az árkok külső oldalára acél hullámlemez, a tetejükre geotextília, a belső szélük kivételével drénlemezsáv, és újabb geotextília került, és erre vékony homokrétegben a téglaburkolat.

Az évad másik fontos fejleménye a melléképület, egykori istálló felújítása volt.

Az épületen a födém fele részét javítani, gerendákat cserélni, a teljes mennyezetet felújítani, a falakat javítani és festeni, az új nyílászárókat beépíteni, és padlóburkolatot készíteni volt szükséges…

A födém és tető délnyugati szakasza meg volt süllyedve, amióta a nyugati falnak ez a része kiomlott, és a korrekcióra a fal pótlásakor nem került sor. Most ezt is korrigáltuk.

A mennyezetgerendák közül legalább az öt legrosszabb állapotút cserélni kellett, de ezt úgy, hogy a födém eközben a helyén maradjon.

Észak felől sorban hozzákezdtünk a gerendák cseréjéhez. A födémet a gerendák mentén feldúcoltuk, kibontottuk a régi gerendát, kiemeltük a falból, helyére tettük az újat, amit megfelelő szintre kellett beemelni. A dúcoláshoz, emeléshez akácfa oszlopokat és keményfa ékeket alkalmaztunk. Az új gerenda végeit ezek után a falakban a feltámaszkodási pontokon kellett felékelni, hogy magasságukat meg is tartsák, végül visszajavítani a gerendavégeknél a falat.

A födém emelendő déli harmadában először is el kellett távolítani a padlássaralás nagy részét, ezután tudtuk a födémet gerendáról gerendára a helyére igazítani.

Úgy alakult, hogy végül egy hatodik gerendát is ki kellett cserélnünk, a déli két gerenda ugyanis bizonyára utólagos volt, és túl kis keresztmetszetük miatt eléggé meg voltak hajolva, és ezt nem akartuk így hagyni. A két gerenda egyébként még megfelelő állapotú volt, így a kettőt egyesítve, és függőlegesen megfordítva, domború oldalukkal felfelé építettük vissza. A födém terhelésének hatására aztán szinte egyenesek lettek.

A gerendák cseréje után jött tehát a déli szakasz visszasaralása két réteg szalmás sárral, a második réteget csak az első megszáradása után hordtuk fel, ami több hét száradási időt jelentett.

Ezután következett a mennyezet felújítása. A deszkák hézagait tapasztással tömítettem ki, majd a teljes felületet csiszolni kellett.

Az épületbe a már elkészült nyílászárók kerültek be, ezek közül a délebbi kis ablak és az ajtó tokját is be kellett építeni. A déli falban nyitott új, keskeny és magas ablaknyílás tartó szerepű gyalult gerendatokjába ajtó magasságú ablak került, melynek alsó része fix, felső része nyitható.

A tokok körbejavítása, tapasztása, simítása után következhetett a külső-belső falfelületek meszelése. Az északi fal mentén kívül a lakóház végeivel azonos módon kaviccsal kitöltött árok felett téglapadka készült.

A homlokzatok alsó részén szürke vasoxidfestékkel világosszürke lábazatot festettünk.

A kis melléképületben hagyományos jellegű padlóburkolat, rusztikus, porózus, ragasztott kerámiapadlót tettünk le, a német Handgeformt cég terméke, amely viasszal van beeresztve a vízállóság, tisztíthatóság érdekében.