Munkálatok 2015-ben

Ebben az évben egyhetes felújítási munka valósulhatott meg a Falufejlesztési Társaság Nagyapám Háza mester-inas programjában. Az egyhetes munkában Lelesz Zsuzsanna és Bessenyei Zoltán vettek részt a népi építészetben való gyakorlati tapasztalatszerzésként.
A munka során elkészült a már kijavított falazatú istálló földbe mélyülő, utca felőli falának külső, nedvesség elleni védelme és a telek külső oldalának kerítése, és elkezdtük építeni a nagyszoba padlójának szerkezetét.
Az istálló falai rendelkeznek tégla aláfalazással, de az utca felől a padlószint mintegy fél méterrel a kinti terepnél mélyebben van, és a fal a terepszint magasságában és az alatt is vályogból van, emiatt a földből felszívódó nedvesség nagyrészt tönkretette azt.




A 2013-as felújítás során a falazatot szakaszos falazatpótlással. vályoggal  sikerült kijavítani, az új falazatot azonban meg kellett védeni a földdel való közvetlen érintkezéstől. A fal benti padlószint feletti teljes magasságában, 50 cm mélységben egy kavicsfeltöltést készítettünk a fal mentén. A kb 30 cm széles árkot kiásva bontásból származó acél trapézlemez sávot helyeztünk el az árok külső szélén, és a fal és a lemez között az árkot nagy (2-5 cm) kaviccsal töltöttük ki.




A kavics tetejére geotextíliát és téglasort fektettünk. Mivel a tető ereszkinyúlása jóval nagyobb, mint az árok szélessége (kb. 50 cm), a fal kelet felé néz, így ritkán kaphat csapóesőt. Emiatt az árkot nem fenyegeti, hogy a csapadék közvetlenül bejuthatna, a terep lejtésével a felszíni vizet igyekszünk elvezeti a faltól. A kavics ilyen módon megakadályozza, hogy a vályogfalat közvetlen tartós nedvességhatás érhesse, az acéllemez pedig megvédi a kavicsot a föld bemosódásától, és a kisebb felszín alatti vizek bejutásától is.
A hátsó telekhatáron az utóbbi években, évtizedekben már csak tüskés bokorsáv volt. A bokrokat kiirtottuk a kerítés építéséhez. A telekhatáron egy féli eltemetett szögesdrót részleteit találtuk m,eg, ami annak a jele, hogy valamiféle kerítésnek kellett lennie régebben. Most akácoszlopokhoz rögzített drótkerítést készítettünk. 




Az oszlopokat alul és felül feszítődróttal kötöttük össze, ezek tartják a drótfonat alsó és felső szegélyét. Ahol a kerítésen egykor kapu volt, a kapu helyét kialakítottuk, de egyelőre nem nyitottuk meg, hanem végigfut rajta a drótfonat, kellő időben majd megnyitható lesz, és elhelyezhetők lesznek a kapuszárnyak.
A szobai padló építését kavicsfeltöltés és abba fektetett alátétgerendák elhelyezésével kezdtük meg. 




A munka befejezésére a szűkebbre szabott időkeret miatt ebben az évben nem került sor.
A héten egyik délután egy kis kerékpáros kirándulást is beiktattunk a programba a cibakházai Holt-Tiszához, ahol megnéztük az 1848-49-es szabadságharc védősáncát és ágyúállását, valamint a Sváb-uradalom részeként az 1930-as években épült egykori kenderfeldolgozó üzem ettől nem messze álló,  tető nélküli falmaradványait.





Az ez évi munkák sikeréért Lelesz Zsuzsát, Bessenyei Zoltánt, Ács Sándort és a Falufejlesztési Társaság Nagyapám Háza programját illeti köszönet!
A munkákat bemutató további képek itt találhatók.