Belső falak felújítása, 2014

Júniusban végre elkészült valamennyi helyiség falainak és mennyezeteinek felülete.
A nagyszobában tavaly nyáron már nagyrészt elkészült a simítás, de a meszelést éppen csak elkezdtük. A folytatás a többi szobában hasonló módon ment, s a szigeteletlen tégla lábazatra itt is Terranova felújító vakolat került.
Elsőként tehát a még hátralevő nagyobb hiányokat és javítanivalókat kellett a falakon durva alapréteggel betapasztani. Ehhez most is a kb 1-2 cm-esre darált szalmás sarat használtuk. 

A pitvar a felújítás előtt


A következő lépésben pedig, miután ez megszáradt, a 0,5 cm körüli finomságú szalmával kevert sárral simítottuk be a teljes felületet. A sár ezúttal is építési homokból és téglagyári szűrt agyagból készült.

Nagyszoba festés előtt, részben már simítva


 Ennél a munkafázisnál szembesül az ember azzal a kérdéssel, hogy milyen szabályosságú felületet alakítsunk ki. Milyen esztétikai igényt kövessünk, hogy hiteles legyen a helyreállítás? A szabályosság megítélése mai szemmel egyáltalán nem könnyű feladat.

Pitvar és padlásfeljáró felújított felületekkel - a padló még hiányzik...


Végül szabályosabb síkokra törekedve, a meszelés által lehetőleg elfedett méretű szabálytalansággal dolgoztunk és az volt a fő szempont, hogy a falfelületek minél egységesen, minél inkább azonos minőségben készüljenek.
Pitvar és nagyszoba felújítás után


Egy lényeges változás: a gerendázat nem lesz meszelve, ahogyan eddig. A gerendákat anyagszerűen, fafelületként állítottuk helyre, visszafogottan fedő matt felületkezeléssel, mely látni engedi a fa szerkezetét és felületi minőségét.

Nagyszoba mennyezet, az eredeti födémgerendákkal


 
Kisszoba mennyezet új födémgerendákkal


A falak és a mennyezet meszelését Papp Illés helyi szobafestő végezte. A lábazatfestés a ma is kapható vasoxidbarna porfestékkel készült és az eredeti színt adja vissza.
A lábazaton a vakolt felületet nem meszeltük, hanem a vakolatrendszer saját fehér festékével festettük le.
A belső festés mellett a két évvel korábbi meszelés után a tornácot és a déli homlokzatot egy további réteggel meszeltük és megújítottuk a két végfal évről évre újra javításra szoruló meszelését.
A simításhoz a homokot a Mészáros Tüzép, az agyagot Sike Károly idén is ingyen bocsátotta rendelkezésre. A simításban Csetverikov Iván és Kerekes Tamás segítettek.

Ezúton szeretném kiemelni Oravecz Lajosné segítségét, aki a tavaly elkészült kerítés elé még az ősszel a saját válogatás alapján (több, mint százféle saját virágja közül a hagyományok alapján válogatva) gyönyörű virágokat ültetett. Ezúton is nagyon nagy köszönet mindannyiuknak!

A kerítés előtti sárga és lila virágok