Házfelújítás 2013



Az idei felújítási munka elsődlegesen a belső falak és mennyezetek helyrehozását célozza meg - a szabadkéményes konyha nélkül.


A pitvar felújítás előtt
A nagyszoba és a pitvar falai és mennyezete részben illetve nagyrészt eredetiek, az eredeti meszelt felületek számottevő részleteivel. A kisszoba és a kamra mennyezetei a mestergerenda kivételével ezzel szemben egészében újak, a falak tapasztása nagyrészt új, illetve régi és új felületek összedolgozása már megtörtént, megmaradt meszelésrétegek nincsenek.
A nagyszoba és a pitvar falainak felújítása előtt a később esedékes padlófelújításhoz szükséges szintsüllyesztést is el kívántuk végezni.


A tapasztósár
 A mennyezet javításával kezdtünk. Ez különösen a nagyszobában jelent nehéz feladatot, a régi nádborítás ugyanis meglehetősen rossz állapotú, s itt helyenként lécek beillesztésével kellett kipótolni a felületet.
A tapasztást ezután több ütemben lehetett felhordani, az egyes rétegek néhány napos száradását megvárva. A tavaly már favédőszerrel és lenolajjal kezelt gerendázatot lefestettük.

A mennyezet javítása

Mennyezettapasztás
 Amikor a mennyezetek javítása nagyrészt megvolt, hozzáfogtunk a régi tapasztott padló felbontásához, előbb a nagyszobában, aztán a konyhában és a pitvarban. A padlórétegek a ház utolsó kb. 100 éves korszakában keletkeztek, 3-5 cm vastagságot alkottak, érdekes volt megfigyelni a számos vékony réteget. A későbbi vizsgálathoz mintákat tettünk el.

A régi padló felbontása


A padló alatti, vele egyidejűleg készült feltöltésben szép mázas cseréptöredékeket találtunk.
A belső felújítás mellett – különösen a felújított mennyezet védelméért – a padlás felületének megújítására is szükség volt.

A padlás simítása
 A kamra és a kisszoba feletti új födém lesimítására tavaly sor került, most a többi, részben új, részben régi padlásrészeket láttuk el új simítással, mely lefedi a réseket, repedéseket és egy új sima, egységes felületet ad.
A belső munkákkal párhuzamosan a meglevő oromdeszkázatok kezelését is megkezdtük, amihez lenolajat használunk.


Az oromzat lekenése lenolajjal
A felújítás másik fontos része az új kerítés elkészítése. A régen használatos kerítések típusai közül a léckerítés tűnt alkalmasnak és leginkább a helyhez illőnek. 


A régi kerítés bontása
A kerítés gyalult fenyőfából készül, a lécek alatt deszka lábazat fut végig. A kerítésoszlopok akácfából készültek, ezeket Ács Sándor készítette el, munkálta meg és bocsátotta rendelkezésünkre, tovább az elhelyezésükben is messzemenően segített, ezért ezúton is nagy köszönetet mondok!


Elhelyezett kerítésoszlopok
A kerítés előkészített faanyagát összeállítás előtt fáradt olajjal kezeltük le. A kapuk összeállítása asztalosműhelyben történt, olajjal már a helyszínen fogjuk kezelni.
A kapuk helyükre illesztve

Az idei felújítás során végül a nagyszoba falfelületeinek és mennyezetének simítása készült el szinte teljesen. A régi meszelt felületeket alaposan lekapartuk, eltávolítva a mozgó, laza részeket, a meszeléshez az új simítóréteggel nehéz volt csatlakozni, ez volt az egyik legkörülményesebb. 
A mennyezet simított felülete

A simítóréteg kialakításában külön feladat volt a szabályos, sík felületek és a szabálytalan részletek harmónikus egyensúlyának megtartása és a kellő simaság eltalálása. Az eredmény végül, legalábbis számunkra önmagáért beszél. A simított felületet még csak a gerendák mellett meszeltük le. 
Sokat haladtunk a pitvar falainak javításával, sőt, itt is elkezdődött a mennyezet simítása. Ezzel párhuzamosan a tégla lábazati falak belső felületére felújító vakolat került, az 1940 körül beépített szigetelésréteg alatti nedves falazat ugyanis nem volt hagyományos módon tapasztható.
Befejeződött a régi padlók és feltöltések kihordása a nagyszobában, a pitvarban és a konyhában. A nagyszobai padló alatt edénytöredékeket találtunk, melyek a padló készítése előtt kerültek a földbe, valószínűleg 1890-1900 körül.
A lenolaj nagyon szép sárgás árnyalatot adott az oromfalaknak, amelyek olaj nélkül szürkés színűek voltak.

A lakóházon végzett munka mellett az istállóval is tudtunk foglalkozni. A tető szélein a hiányzó deszkaszegély pótlása már régóta esedékes volt. A munkát Orosz Zoltán ács végezte. A falak javítása érdekében az istállóból ki kellett pakolni az ott tárolt faanyagot és kitisztítani a javítandó területet.

Az utcai kerítés nagyrészt elkészült. A kerítés két szakasza a terepet és az utcát követve lejt. Már csak az épületsarkok melletti szakaszok beillesztése van hátra. 

További fényképek itt.
(Szűcs Imre Ferenc építészhallgató - BME - a Falufejlesztési Társaság által szervezett Nagyapám Háza mester-inas program keretében vett részt az építkezésen. Segédmunkával a Tiszaföldvári Városüzemeltetési Nonprofit Kft közhasznú munkásai által az önkormányzat, felújításhoz szükséges anyagokkal a Mészáros Tüzép, Bede Gábor és Jeszenyi Tamás támogatja a munkát, melyért ezúton is köszönetünket fejezzük ki!)