Homlokzatrekonstrukció és belső felújítás, 2012




Július elejével hozzákezdtünk a ház homlokzatainak és belső felületeinek rendbetételéhez. A munka egy hónapig fog tartani. A külső falak tapasztásával kezdtünk, az első héten beraktuk az eresz alatti vályogsort és durva tapasztással rendbetettük a külső falakat. Az utcára néző ablakot kiemeltük, mert helyben nem lehetne javítani. A munkálatokban részt vesz két építészhallgató, Lencsés Albert (Dunakeszi) és Tari Bálint (Gyöngyös), akik népi építészeti kivitelezési gyakorlatra jöttek. A nyári gyakorlatukat a Falufejlesztési Társaság által szervezett Nagyapám Háza mester-inas mintaprogram tette lehetővé. Bajkai István kőműves sok hasznos tanáccsal segített.  A helyes keverési arány eltalálása egy kis hangolást és a felhordási technikáink is professzionálisabbak lettek. Az eredmény csütörtök magasságában már igazán meggyőző! Az első hét végére sokat haladtunk.

A második héten a simítóréteggel folytattuk. Fárasztó különösen a szarufák környékéhez nehéz hozzáférni –  de eredményes munka volt.
Elkészült az utcai ablak felújítása és beépítettük a helyére.
Péntek reggel fogtunk hozzá a meszeléshez, megint csak a szegélyekkel kellett a legtöbb időt tölteni, de jól haladtunk.
A hét végére kívül be volt meszelve a ház, a tornácot kivéve.
Az utcai ablak feletti verébfészket kihagytuk a tapasztásból, amíg kis lakói ki nem röpültek.

A harmadik és negyedik héten a lábazat fugázása és a ház körüli téglajárda következett... a téglajárda agyagrétegen homokba rakott bontott nagyméretű téglákból készült, szorított fugákkal, homokkal tömítve. Ezzel párhuzamosan a házban és a tornácon a födém felújítását kezdtük meg. A gerendákról lekapartuk a töredezett mészréteget és lecsiszoltuk a felületet, majd faanyagvédővel és lenolajjal kezeltük. A nagyszobában egy födémgerenda felét ki kellett cserélni, mert a falban levő vége elkorhadt és eltört.


A negyedik héten befejeződött a téglajárda építése és a lábazat fugázása. Lefestettük a tornácot és a javított-cserélt ablakokat. (A régi nyílászárók javítására még nem került sor.)
Végül javítottuk a tornác tapasztását és kimeszeltük a tornácot is.
A ház kívülről újra ép.